Avantajul înființării unei companii în Republica Moldova

AVANTAJUL ÎNFIINȚĂRII UNEI COMPANII ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

În secolul XXI numărul antreprenorilor este în constantă creștere. Mulți din ei decid să înființeze companii în străinătate.

Una din cele mai potrivite locații, nepopulară încă pentru Europa, este Republica Moldova.    

Republica Moldova are doar avantaje pentru înființarea și gestionarea unei firme: taxele mici în comparație cu restul țărilor din Europa, flexibilitatea de lucru a instituțiilor de stat, raportarea online a tuturor rapoartelor contabile, posibilitatea utilizării semnăturii electronice, sistemele bancare dezvoltate, sunt doar câteva din beneficiile țării pentru antreprenori.

Pentru simplificarea procesului de înființare și gestionare a companiei, echipa Virtual Office propune soluții care se potrivesc fiecărui antreprenor.

Economisim din timp și sporim profesionalismul în fața partenerilor  prin  juriști calificați, contabili cu experiență și manageri specializați în gestionarea clienților, care vor prelua procesul de fondare și gestionare a companiei și vă vor simplifica sejurul prin asigurare: transport, cazare, traducere, însoțire, deschidere firmă, consultanță juridica sau fiscală, contabilitate și alte necesități ale gestionării companiei.



REZUMAT:

 

Mai jos vă enumerăm cele mai importante avantaje privind deschiderea unei companii în Republica Moldova.


1. POLITICA FISCALĂ FAVORABILĂ


Antreprenorii din Republica Moldova pot să aleagă dintre două modalități de impozitare:

Modalitatea nr. 1: Compania are statut de neplătitor TVA și achită 4% din rulajul total al încasărilor. Această modalitate de impozitare este valabilă dacă rulajul anual în decursul unei luni( și consecutiv) este mai mic de 60.000 €. Dacă rulajul este depășit, automat se aplică modalitatea nr. 2 de impozitare.

Modalitatea nr. 2: Compania este plătitoare de TVA și achită 12% din profitul brut înregistrat.


Impozitele pe profit se achită odată pe an, la data de 25 martie a anului viitor.


Profitul se calculează în felul următor: din total  venituri se scad total cheltuieli (care se demonstrează a fi folosite în activitatea companiei).

Modalitatea nr. 1 este avantajoasă dacă compania înregistrează  un profit mare și are puține cheltuieli. Aceasta nu este potrivită pentru companii cu rulaj mare.

Modalitatea nr. 2 este avantajoasă atunci când compania are rulaje mari de încasări.

Persoanele fizice nerezidente care deschid o companie în Republica Moldova, pot calcula profitul  companie sub forma de dividende, achitând doar 6% din suma totală extrasă.

În concluzie, dacă un nerezident deschide o companie în RM și dorește să extragă în numerar profitul obținut, achită în total doar 18% (12% în calitate de persoană juridică și 6% în calitate de persoană fizică).

Are dreptul sa obțină dividende orice asociat sau acționar al companiei.



2. ÎNREGISTRAREA ȘI GESTIONAREA UȘOARĂ A COMPANIEI


Cele mai des folosite forme organizatorice ale companiilor sunt Societățile cu Răspundere Limitată (SRL) și Societățile pe Acțiuni (SA).


Deschiderea unei firme se efectuează în 3 zile lucrătoare în regim normal și timp de 4 ore în regim de urgență.

Înființarea unui SRL costa 500 € (3 zile lucrătoare) și 650 €  (4 ore).

SRL poate fi înființat începând cu o singură persoană până la un număr nelimitat de persoane.

Fondatorul poate exercita  și funcția de administrator, însă acesta nu ar trebui să se calculeze în calitate de salariat al companiei.

Dacă fondatorii doresc să fie anonimi, se poate înființa o Societate pe Acțiuni.

În acest caz, registrul acționarilor este confidențial și nu este la evidența instituțiilor de stat, doar la registratorii privați. Informația nu este nici într-un document public și nu  este afișată lista acționarilor societăți pe acțiuni.

La solicitarea administratorului privind protecția datelor și păstrarea anonimatului privind statul său în companie sau în țară, este posibilă recrutarea unui administrator delegat. 


Toate companiile înregistrate în Republica Moldova sunt obligate să mențină evidență contabilă, să raporteze anual bilanțul contabil și rezultatele financiare.


Echipa Virtual Office prestează servicii de contabilitate, dacă firma nu are mai mult de 5 operațiuni lunare costul, serviciilor contabile lunare ajung până la 49 € lunar.



3. SISTEMUL BANCAR DEZVOLTAT


Moneda națională în Republica Moldova este LEUL MOLDOVENESC (MDL) cu un curs aproximativ de 1 EUR = 20 MDL.

Sistemul Bancar din RM este format din 11 Bănci Comerciale, toate fiind private, cu capital național sau străin. Este posibilă deschiderea conturilor curente atât în valută națională cât și străină.

Toate băncile prestează opțiunea de Internet Banking, aplicație  simplă în utilizare. Pot fi deschise carduri bancare MASTERCARD sau VISA atât pentru conturile personale cât și pentru conturile business.

Avantajul principal al băncilor din Republica Moldova reprezintă facilitatea de deschidere a conturile bancare persoanelor nerezidente.

Tot odată nu există limită de depunere sau extragerea numerarului, iar informația referitor la deținătorii conturilor bancare nu este dezvăluită nimănui, aceasta fiind strict confidențială. Numerarul poate fi depus în orice valută internațională convertibilă, inclusiv EURO.



4. LOCAȚIE ACCESIBILĂ ȘI COMODĂ


Republica Moldova este o țară preponderent mică cu o populație de 3 mln. locuitori, situată în Estul Europei între Romania și Ucraina.

Deși geografic Republica Moldova este situată în Europa, țara nu este parte componentă a Uniunii Europene  acest lucru servind drept avantaj. Din motiv  că guvernul Republicii Moldova și sistemul fiscal nu sunt obligații să raporteze informațiile către țările aderente Uniunii Europene, informația privind activitatea antreprenorială a cetățeanului străin este confidențială

Zilnic, sunt curse aeriene directe din Europa spre Chișinău, capitala Republicii Moldova, care costa mai puțin de 100 €, astfel se poate ușor de ajuns în 2-3 ore.

Toți cetățenii din țările UE pot călători fără viză pe teritoriul Republicii Moldova timp de 3 luni consecutive.

Transportul public este accesibil, o cursă cu taxiul pornește de la 2€ (prin țară pornește de la 20€).


Apelând la serviciile Virtual Office nu veți avea nevoie planificarea timpului și resurselor. Echipa Virtual Office se ocupă integral de procesul de  fondare și gestiune firmă, asigurând  transport și cazare. Prețul mediu pentru o cameră hotelieră din centrul capitalei pe timp de o zi costa în mediu 50 €.

Majoritatea populației este multilingivistică, cunoscând limba Engleză, Italiană, Rusă și Română.



Daca sunteți interesat de deschiderea companie sau conturilor bancare în Republica Moldova, nu ezitați să ne contactați:

www.virtualoffice.md

info@virtualoffice.md

+373 22 99 77 63

 

 

 

 

Distribuie:
Solicită oferta